Hoe staat het met de veiligheid van vrouwen in Hoorn? Hart voor Hoorn wil opheldering college

woman in gray tank top looking frightened

HOORN – In de nieuwe cijfers van het CBS over de het veiligheidsgevoel van vrouwen in de steden blijkt dat bijna de helft van de vrouwen wel eens omlopen uit gevoel van onveiligheid. Vrouwen doen dat in alle leeftijdsgroepen vaker dan mannen. Ze zijn ook vaker bang om slachtoffer te worden van criminaliteit in hun buurt. Dat meldt het CBS op basis van de Emancipatiemonitor en de Veiligheidsmonitor.

Lees ook: Soroptimistclub Hoorn roept Opmeer op om in geweer te komen tegen geweld tegen vrouwen

Debbie Katers van de fractie van Hart voor Hoorn wil van het college van de gemeente Hoorn weten of zij haar een actueel overzicht kunnen geven van alle onveilige plekken in de gemeente Hoorn, het liefst met input van bewoners waarom zij juist deze plekken als onveilig ervaren.

Hoorn heeft meegedaan aan het project ‘Save Streets’, Katers wil van het college de resultaten weten en wanneer hier een evaluatie van gaat komen. Maar ook wil Katers weten wat het college gaat doen om de veiligheid in de openbare ruimte voor onze inwoners en in specifiek geval voor de vrouwelijke inwoners te verbeteren. Katers ziet het liefst dat Hoorn hier de ervaringen van vrouwen en andere doelgroepen nadrukkelijk bij gaat betrekken.

Openbare ruimtes ontworpen vanuit een mannelijke standaard

Volgens een rapport van de Hogeschool Inholland wordt de openbare ruimte vaak ontworpen vanuit een mannelijke standaard. Jonge vrouwen gebruiken die ruimte anders: zij zoeken sociale controle, overzicht en voorzieningen op. Ontbreekt dat, dan leidt dat tot gevoelens van onveiligheid en ontwijkgedrag.

Eerder schreef Metro ook al over hoe ruim de helft van de Nederlandse vrouwen (57 procent) haar telefoon bewust in de hand houdt als zij alleen in het donker over straat gaat. Slechts 21 procent van de mannen doet dat. Voor vrouwen is een telefoon in de hand houden een potentieel redmiddel: je kunt snel het alarmnummer of een vriend/familielid bellen als je lastig wordt gevallen.


Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.