HEM – Het restauratiewerk is zo goed als klaar. Deze bijzondere toren is een belangrijk monument in het dorp.De kerktoren in Hem is al eeuwen oud. Het gebouw komt uit de 16e eeuw en is sinds 1974 een rijksmonument. De toren is na een brand in 1897 voorzien van nieuwe balustrade en spits, die 15 meter lager is dan de originele spits. Na het slopen van de hervormde kerk in 1968 bleef alleen de vrijstaande toren over.
“De toren wordt, ook als vrijstaand gebouw, als een belangrijk en kenmerkend monument beschouwd voor het dorp”, benoemt wethouder Marcel ten Have. “Het fungeert nu als klokkentoren en de drie verdiepingen zijn verder leeg. Als gemeente zijn we trots op dit rijksmonument en vinden we het belangrijk om goed te zorgen voor ons erfgoed. Zodat iedereen kan blijven genieten van de historie van onze dorpskernen.”
Restauratie hoognodig
De gemeente Drechterland heeft afgelopen voorjaar als eigenaar van de toren de hulp van specialisten ingeroepen. Het metsel- en voegwerk en het hout van de kozijnen waren in slechte staat. Na een aanbesteding was het aan aannemersbedrijf E.A.B. uit Enkhuizen en Koedooder Metselwerk om het vele voegwerk te herstellen (ongeveer 300 m²) en het houtwerk te vervangen. Zij hebben de werkzaamheden nauwkeurig uitgevoerd volgens de landelijke regels voor monumentenzorg. Het restauratieplan is gemaakt door TPAHG architecten uit Hoorn. Zij hebben ook een subsidie aangevraagd bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, zodat deze uitgebreide restauratie kon plaatsvinden.
Geschiedenis kerktorens
Veel kerktorens in Nederland zijn van de gemeente en niet van de kerk. Dat komt door een besluit in de tijd van Napoleon rond 1798. Toen werden torens belangrijk voor het leger. Soldaten konden van boven goed de vijand zien aankomen. Ook gebruikten ze de torens om met elkaar te seinen, bijvoorbeeld met spiegels of vlaggen. Daarom besloot de overheid dat de torens van de gemeente moesten zijn. Zo konden ze deze gebruiken voor militaire en praktische doelen zoals het maken van kaarten voor het kadaster.
Ontdek meer van Westfriesland Praat
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.