ENKHUIZEN – De gemeente Enkhuizen gaat tijdelijk Oekraïense vluchtelingen opvangen op het terrein van de Immerhornpolder in Enkhuizen. Tijdens de raadsvergadering van 22 oktober 2024 heeft de gemeenteraad van Enkhuizen de ontwerpverklaring van geen bedenkingen afgegeven voor dit project en is direct aangegeven dat het ontwerpverklaring definitief mag worden beschouwd mits er geen zienswijzen binnen komen bij de gemeente Enkhuizen.
Transparantie en fair trail
De belangenvereniging Camping Enkhuizer Zand en Camping Enkhuizerstrand hebben nu bezwaar aangetekend tegen de mogelijke komst van deze opvang. In een zienswijze hebben ze gewezen op niet alle ontvangen informatie na het indienen van een Woo-verzoek. In een brief aan de gemeenteraad schrijven de belangenverenigingen: “Volgens de Nota beantwoording vormt een Woo-verzoek geen grond voor aanhouding van de besluitvorming over vergunningen. Hiermee wordt er echter voorbijgegaan aan een belangrijk gegeven: uw Gemeente is gehouden om haar burgers alle informatie op grond van de Wet open overheid te verstrekken. Dit verzekert een transparante besluitvorming. Volgens de Nota beantwoording zouden alle relevante stukken beschikbaar zijn gesteld. Dit is echter niet het geval. Tijdens de behandeling door de bezwaarcommissie van uw Gemeente zijn er kritische vragen gesteld aan uw Gemeente over het niet-openbaren van stukken, waaronder het advies van advocatenkantoor Van Doorne.“
De belangenverenigingen zeggen dan ook dat in hun visie het aan de gemeenteraad is om toe te zien dat de inwoners van Enkhuizen voorzien worden van voldoende informatie zodat op transparante wijze kan worden getoetst of de besluitvorming op zorgvuldige wijze plaatsvindt.
Tijdelijkheid van de huisvesting
Ook de opvang van de vluchtelingen uit de Oekraïne heeft de belangenverenigingen vraagtekens. Volgens de belangenverenigingen wordt er te gemakkelijk aan voorbij gegaan aan de vraag of de huisvesting voor de vluchtelingen uit de Oekraïne echt wel tijdelijk is. “De zogenoemde borging met een voorschrift in de vergunning biedt ook onvoldoende garanties. “het met de wettelijke voorgeschreven situatie in overeenstemming brengen” betekent namelijk dat niet is uitgesloten dat de huisvesting op grond van nadere besluitvorming nog veel langer mag blijven. Voor ons als belanghebbenden is er dus geen enkele garantie dat de huisvesting daadwerkelijk tijdelijk is. Bovendien zetten wij grote vraagtekens bij de mogelijkheid om na ommekomst van deze termijn bewoners uit hun huizen te kunnen zetten,” aldus de belangenverenigingen.
Ontdek meer van Westfriesland Praat
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.