Woningbedrijf Opmeer verhoogt huren met maximaal 4%

OPMEER – Per 1 juli 2025 is de maximale huurverhoging voor een individuele zelfstandige sociale huurwoning (eengezinswoning, appartement, studio en dergelijke) door de Rijksoverheid vastgesteld op 5%. Het Woningbedrijf heeft ervoor gekozen de huurprijzen van de woningen met maximaal 4% te verhogen totdat de streefhuur van 70% van de maximaal redelijke huurprijs is bereikt.

Eerder werd bekend dat het kabinet de huren voor de duur van 2 jaar wil bevriezen, iets waar de woningbouwstichtingen fel tegen zijn, het kost ze honderden miljoenen, geld dat niet geïnvesteerd kan worden in nieuwbouwwoningen maar ook is het krijgen van kredieten om woningen te bouwen een stuk moeilijker zo.

Vorige week werd minister Keijzer (BBB) van wonen door de overkoepelende organisatie Aedes gesommeerd haar plannen in te trekken. Het kabinet heeft 1.1 miljard euro gereserveerd voor woningbouwstichtingen als compensatie, maar volgens Aedes is dit een druppel op een gloeiende plaat.

Druk op financiële positie belemmert woningbouw

Het is nog onduidelijk of naast woningcorporaties ook andere verhuurders van sociale huurwoningen geraakt worden door de huurbevriezing. Het is al wel duidelijk dat het invloed heeft op de bouw van nieuwe woningen door private en institutionele beleggers. Volgens de Wet Regie op de Volkshuisvesting moet namelijk tweederde van de te bouwen woningen in een regio betaalbaar zijn en 30 procent sociaal. Als corporaties de 30 procent sociale huur niet meer afnemen doordat hun financiële positie onder druk staat, is het maar de vraag of andere investeerders dit sociale deel kunnen of willen overnemen. Zo niet, dan komt de bouw van het hele project onder druk te staan.

Stabiel en voorspelbaar investeringsklimaat nodig

De huidige wisselende regelgeving en maatregelen zoals de huurbevriezing en wijzigingen in de WWS-puntentelling veroorzaken onrust bij huurders en beleggers. Consistent langetermijnbeleid is noodzakelijk om de problemen in de huurwoningmarkt te verlichten en structurele oplossingen te bieden. Alleen door een stabiel en voorspelbaar investeringsklimaat te creëren kunnen we ervoor zorgen dat zowel woningcorporaties als particuliere verhuurders blijven bijdragen aan het aanbod van betaalbare huurwoningen in Nederland.

Aedes verwacht dat door de bevriezing van de huren er 180.000 sociale huurwoningen minder gebouwd gaan worden en 1.600.000 woningen niet geïsoleerd gaan worden.

De aangekondigde huurverhoging is onder voorbehoud van het doorgaan van de plannen van het kabinet nog niet definitief.


Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder