‘Tussen Werf en Schip’, de nieuwe tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum

Scheepstimmerwerf op het eiland Marken, maker onbekend, 1893-1910, collectie Zuiderzeemuseum

ENKHUIZEN – Vanaf 24 mei opent in het Schathuys van het Zuiderzeemuseum de tentoonstelling Tussen werf en schip. Stap in de rijke geschiedenis van de Zuiderzee en ontdek hoe de scheepvaart het leven van mens en omgeving heeft gevormd. Deze tijdelijke tentoonstelling toont bijzondere objecten uit de uitgebreide museumcollectie en neemt je mee naar de wereld van scheepswerven, het werk aan boord van vissers- en vrachtschepen én de bedrijvigheid op de wal.

Historische verhalen komen tot leven dankzij unieke objecten, waaronder heel veel scheepsmodellen, werkkleding en persoonlijke gebruiksvoorwerpen. Maar er is meer. Duurzame visser Hendrik Kramer werpt een hedendaagse blik op traditie en innovatie in de visserij. Zijn verhaal verbindt het verleden met de toekomst en laat zien hoe de band tussen mens, werk en water blijft voortbestaan.

Scheepvaart en scheepsbouw zijn diep verweven in de Nederlandse geschiedenis en economie en spelen ook in de geschiedenis van de Zuiderzee een centrale rol. Op meerdere locaties in het museum – van de Schepenhal tot de Marker haven – zijn deze maritieme tradities te bewonderen. Het was alle hens aan dek! De tentoonstelling Tussen werf en schip vult aan met objecten, voornamelijk afkomstig uit de eigen collectie, die veelal nooit eerder te zien waren.

Een vlootschouw van scheepsmodellen

Het Zuiderzeemuseum heeft een unieke collectie schepen en scheepsmodellen, waaronder een van de grootste collecties kleine werkschepen van Nederland. Een van de blikvangers in de tentoonstelling is een indrukwekkende opstelling van diverse scheepsmodellen in de vorm van een veelzijdige vlootschouw. Deze parade wordt aangevoerd door de Groene Draeck, de Lemsteraak van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Op zaal kun je ook het boeiermodel Stanfries van dichtbij bekijken. Dit opvallend grote model is in 1916 gebouwd door Auke van der Zee (1854-1939). Hij was de laatste eigenaar van de befaamde scheepswerf van de familie Holtrop–Van der Zee in Joure.

Schilderijen, tekeningen en foto’s

Naast de scheepsmodellen, kleine werkschepen en diverse curiosa bevat de tentoonstelling schilderijen, tekeningen en foto’s die het werk aan boord weergeven. Kunstenaars zoals Antonie Pieter Schotel, Henri Houben, Willy Sluiter en Paul Rink legden het leven in het Zuiderzee-gebied vast.
Fotograaf Henri Berssenbrugge legde tussen 1926 en 1930 het alledaagse leven van vissers en ambachtslieden vast. Zijn bijzondere portretten tonen de rauwe schoonheid van het bestaan op en rond het water.

Duurzame visser Hendrik Kramer

Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling is het persoonlijke verhaal van Hendrik Kramer, de enige en wellicht laatste beroepsvisser van Amsterdam. Hendrik, afkomstig uit een zes generaties tellende vissersfamilie op Urk, zet zich in voor duurzame visserij en kortere productieketens. Zijn verhaal weerspiegelt de overgang van traditie naar innovatie en is in de tentoonstelling te beluisteren.

Alle hens aan dek, beleef het mee!

Bezoek ook de vernieuwde Marker haven in ’t Zuiderzeedorp en check of je vissersbloed hebt. Bewonder de imposante hektjalk De Vier Gebroeders en de unieke blazer TX11. Laat je verrassen door vrouwen die varen, toen en nu. Bewonder scheepsonderdelen op de werf en ontdek de hooiweegschaal van Marken! Even bijkomen? Neem plaats op een van de verhalenbankjes, terwijl de kinderen zich uitleven op het havenparcours. Geniet ten slotte van de documentaire over de laatste turfvaarder, een echte Zuiderzeeër!

Deel dit bericht

Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder