Provincie waarschuwt Enkhuizen voor 2026: ‘zorg dat uw begroting op orde is’

Het monumentale stadhuis van Enkhuizen

ENKHUIZEN – De provincie controleert en keurt elk jaar de gemeentelijke begrotingen van de gemeenten in Noord-Holland, dit doet zij om te zien of de gemeente een financieel gezonde gemeente is. Maar nu het ravijnjaar 2025 een jaar is opgeschoven, het Rijk gaat het gemeentefonds met in totaal € 2,3 miljard euro korten in aanloop naar de nieuwe financieringssystematiek van het gemeentefonds. Hier krijgt Enkhuizen in 2026 ook mee te maken.

Lees ook: Provincie blijft repressieve toezicht houden op de financiën van Enkhuizen, maar komt wel met waarschuwing

Begroting in het nauw

De gemeenten en het Rijk zijn wel met elkaar in gesprek over mogelijke extra middelen om de jaren na 2025 financieel op te kunnen vangen, want naast de korting krijgen de gemeenten vanuit het Rijk ook nog eens extra taken op o.a. de jeugdzorg.

Vanaf 1 januari 2023 is het verdeelmodel van het gemeentefonds herzien, met als doel een stabiel verdeelmodel dat zoveel mogelijk aansluit bij de kosten van de gemeenten. Een ingroeipad zorgt ervoor dat de gevolgen van de herziening beperkt blijven. Daarvoor krijgen nadeelgemeenten een suppletie-uitkering, die de hoogte van de herverdeeleffecten beperkt. “De bedragen voor 2026 en verder voor de suppletie-uitkering zijn afhankelijk van verdere besluitvorming. ln afwachting hiervan heeft het Rijk besloten voor 2026 uit te gaan van de stand 2025 en dus de suppletie-uitkering door te trekken. Tot 2027 blijven de financiële gevolgen hierdoor beperkt tot maximaal € 37,50 per inwoner. Dat geldt voor alle gemeenten. Daarbij maakt het niet uit of uw gemeente voordeel of nadeel heeft van het nieuwe verdeelmodel,” zegt de provincie in een schrijven aan de gemeenteraad van Enkhuizen.

Lees ook: Gemeenten nemen minder personeel aan door Ravijnjaar.

Eigen bijdrage Wmo

Het kabinet is van plan om voor een aantal voorzieningen binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 201 5, namelijk de voorzieningen waar nu het abonnementstarief voor geldt, een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in te voeren. Het Rijk verwacht dat de invoering van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage de druk op het gebruik van Wmo-voorzieningen verlaagt. Daardoor zou de Wmo voor gemeenten langer betaalbaar blijven. “Vorig jaar informeerden we u dat de ingangsdatum van deze bijdrage was verschoven naar 1 januari Het kabinet heeft aangekondigd de ingangsdatum verder te verschuiven naar 1 januari 2027. lndien u de verwachte inkomsten vanaf 2027 raamt, dient u de hoogte van de opbrengsten goed te kunnen onderbouwen. Bij de Voorjaarsnota wordt meer bekend over de wijze waarop de vertraging in invoering doorwerkt op het gemeentefonds,” gaat de provincie verder.

    Specifieke uitkering opvang Oekraïners

    Voor sommige taken ontvangen gemeenten een specifieke uitkering (SPUK). De kosten verantwoorden gemeenten via de SISA bijlage op basis waarvan afrekening plaatsvindt. Vanwege deze afrekening kunnen gemeenten de baten en lasten budgettair neutraal in de begroting ramen. Zolang gemeenten zowel de baten als de lasten als incidenteel (of beide structureel) ramen heeft dit geen effect op het structureel saldo. De afgelopen jaren mochten gemeenten echter eventuele overschotten voor het opvangen van Oekraïense vluchtelingen houden. Provincie: “Wij zijn van mening dat het hier om een tijdelijke taak gaat. Dit betekent dat de overschotten incidenteel naar aard zijn en dat wanneer een gemeente een overschot raamt zij de baten en lasten moet opnemen in het overzicht van incidentele baten en Iasten.”

    Eerder liet het college van Enkhuizen al aan deze website weten dat ze licht positief zijn over het schrappen van de bezuinigingen voor dit jaar en dat er toch flinke hobbels te nemen zijn voor een sluitende begroting in de jaren na 2026.


    Ontdek meer van Westfriesland Praat

    Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Ontdek meer van Westfriesland Praat

    Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

    Lees verder