Pastinaakstamppot met twee gehaktballen en jus op een rustieke houten tafel.
Pastinaakstamppot met twee gehaktballen en jus op een rustieke houten tafel.

Hollands Wintergerecht: Pastinaakstamppot met Gehaktballen

Een puur Hollands wintergerecht met romige pastinaakstamppot en sappige gehaktballen in jus.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 28 minuten
Porties: 4
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
calorieën: 2720

Ingrediënten
  

Ingrediënten (4 personen)
Voor de pastinaakstamppot
600 g pastinaak
400 g aardappelen
50 g boter
100 ml warme melk
Zout en peper naar smaak
Voor de gehaktballen
500 g half-om-half gehakt
1 ei
2 el paneermeel
1 tl nootmuskaat
1 tl mosterd
1 ui, heel fijn gesnipperd
Peper en zout
30 g boter
300 ml runderbouillon (voor de jus)

Equipment

  • 1 Kookpan
  • 1 Braadpan

Method
 

Bereidingswijze
    Pastinaakstamppot maken
      Schil de pastinaak en aardappelen.
        Snijd alles in gelijke stukken en kook 20 minuten gaar.
          Giet af, voeg boter en warme melk toe.
            Stamp tot een gladde puree.
              Breng op smaak met zout, peper en eventueel nootmuskaat.
                Gehaktballen bereiden
                  Meng gehakt, ei, paneermeel, ui, nootmuskaat, mosterd, zout en peper.
                    Draai er stevige ballen van.
                      Verhit boter in de pan en bak de ballen rondom bruin.
                        Blus af met bouillon en laat 25–30 minuten sudderen tot ze gaar zijn en de jus is ingedikt.
                          Serveer de romige pastinaakstamppot met twee mooie gehaktballen en een royale schep jus.

                            Ontdek meer van Westfriesland Praat

                            Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

                            Reageer op dit artikel

                            Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.