WEST-FRIESLAND – In Nederland komen jaarlijks zo’n 700 fietsers om het leven bij ongevallen in het verkeer, daarnaast lopen nogeens 8000 mensen per jaar verwondingen op door ongevallen. De totale kosten door deze ongevallen worden geschat op 19 tot 44 miljard euro. Er wordt veel gedaan om risico’s op verkeersongevallen zo laag mogelijk te houden, vooral via de inzet uit het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 (SPV) door het Rijk en haar partners. Toch zal het aantal verkeerslachtoffers stijgen als de inzet op verkeersveiligheid hetzelfde blijft. Dit komt onder meer vanwege de bevolkingsgroei, de meer gereden kilometers en meer ouderen op de fiets.
Lees ook: Fietser zwaargewond bij ongeval Enkhuizen
Vooral het aantal ernstig verkeersgewonden blijft de komende jaren naar verwachting flink stijgen. Daarom is in november 2022 het traject Trendbrekers gestart om te verkennen hoe de trend te breken. Verkend is welke extra maatregelen effectief, haalbaar en betaalbaar zijn en gedragen worden door de Nederlandse samenleving. In een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer wordt uitvoering gegeven aan het huidige regeerprogramma waarin staat dat verkend wordt welke extra maatregelen de trend van het toenemende aantal verkeerslachtoffers kunnen keren.
Lees ook: Fietser met spoed naar ziekenhuis na ongeval rotonde Wognum
Een van de maatregelen is het invoeren van een maximumsnelheid voor fietspaden. Door de komst van de elektrische fiets is het rijden van snelheden waar men vroeger enkel van kon dromen een fluitje van een cent. Het kabinet gaat experimenteren uitvoeren om zo te kijken of dit effectief is
Ontdek meer van Westfriesland Praat
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.