MEDEMBLIK – De strijdbijl is nog niet begraven wat de Wieringerhoek betreft, de plannen van het consortium Meerlicht om voor de kust tussen Medemblik en Den Oever 2 miljoen zonnepanelen op een soort van palen te realiseren om zo energie op te wekken werd door de minister stopgezet na overleg met diverse groeperingen zoals Rijkswaterstaat, ministerie van defensie en milieugroepen.
Lees ook: Ministerie stopt met verdere onderzoek naar zonne-atollen
Het besluit werd begin dit jaar met gejuich ontvangen door de tegenstanders van het project, maar het consortium laat het hier dus niet bijzitten en hebben tegen het besluit protest aangetekend omdat volgens het consortium er anders op geen enkele wijze aan het RES in Westfriesland kan worden voldaan. Van de 0.7 TWh die Westfriesland in 2030 moet opwekken aan groene schone en duurzame energie, wekt Westfriesland nog maar 0.243 TWh op.
Negen zoekgebieden Noord-Holland voor energieopwekking
De gemeente Medemblik is zoals bekend tegen de komst van nog meer windturbines en is daarom op zoek gegaan naar waar nog zonneweides kunnen worden gerealiseerd zonder dat dit ten koste gaat van landbouwgrond. In totaal zijn er 9 zoekgebieden aangewezen en bevinden zich rond onderstations, waar de investeringskosten relatief laag zijn omdat de zonnepanelen eenvoudig zijn aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. Een ander zoekgebied bevind zich op en rond bedrijventerreinen waar het energieverbruik al hoog is en anderzijds de beeldkwaliteit toch al niet optimaal is.
Een ander zoekgebied is het gebied langs de wegen en spoorlijnen, eenvoudig aan te realiseren en lage investeringskosten en weinig impact op het landschap.
Medemblik heeft nu drie zoekgebieden aangewezen om verder uit te werken. Het eerste gebied is rond het middenstation in Zwaagdijk-Oost dat dicht bij het middenstation in Westwoud ligt, totaal is 3.8 hectare nodig en waar dan 2 tot 3MWh kan worden opgewekt in combinatie met batterijopslag en recreatie.
Het tweede zoekgebied ligt naast de A7 nabij de Broerdijk langs het museumspoorlijn en sluit aan op de lintbebouwing en is in totaal 17.5 hectare groot en zal maximaal 22 MWh opwekken aan duurzame energie, met ECW heeft Medemblik afspraken gemaakt over de aansluiting van dit initiatief op hun netwerk waardoor het netwerk van Liander niet wordt belast.
Het derde zoekgebied is het bedrijventerrein Wognum waar niet 1 maar 2 initiatieven zijn. O.a. Transportbedrijf Simon Loos wil een zonneweide gaan ontwikkelen van 2 hectare aan de noordkant van het zoekgebied die 2 tot 3 MWh kan opwekken, het opgewekte stroom is voor eigen gebruik waardoor er geen aansluiting op het NET nodig is en dus is er geen participatie nodig met de omgeving.
Het tweede initiatief komt van inwoners en ondernemers uit het gebied zelf, die willen 10 hectare gebruiken om 14 MWh aan duurzame energie op te wekken, het plangebied grenst aan meerdere zijden van het bedrijventerrein en nauwelijks zichtbaar voor de omgeving.
Zon langs de A7
Een ander initiatief is het project Zon langs de A7 dat de gemeente Medemblik samen met de provincie, het Rijk en de regiogemeenten aan het ontwikkelen is. Op dit moment wordt er verkend naar mogelijkheden om langs provinciale wegen zonneparken aan te leggen. Een landschapsarchitect gaat hiervoor een schetsontwerp maken.
Al met al willen de Westfriese gemeenten in 2024 energieneutraal zijn.
Ontdek meer van Westfriesland Praat
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.