42-jarige inwoner Hoorn moet 7 jaar de cel in voor grootscheeps drugshandel

HOORN – Abdenasser A. uit Hoorn is volgens de rechtbank in Alkmaar schuldig aan 4 van de 5 feiten waar hij van beschuldigd werd door het openbaar ministerie. Zo zou de man uit Hoorn in januari 2020 200 kilo cocaïne hebben vervoerd van Valencia Spanje naar Zwaag. Ook het 2e feit draait weer om vervoer van een grote hoeveelheid cocaïne, deze keer 150 kilo, wederom vanuit Spanje naar Zwaag en ook het derde feit draaide om een nog grotere hoeveelheid cocaïne, 300 kilo. Feit 4 draaide om het medeplegen van het invoeren van cocaïne in de maanden april en/of mei 2020 in Rotterdam en feit 5 over het voorhanden hebben van een contant geldbedrag van € 46.380,-

Tijdens de inhoudelijke op dinsdag 1 april vroeg de officier van justitie om de feiten 1, 2, 3 en 5 bewezen te verklaren en vrijspraak voor feit 4. Voor het verkrijgen van bewijzen heeft het OM. het SkyECC-account van A. weten te hacken en daaruit bleek dat het accounts DC3 actief was geweest van 26 juni 2019 tot en met 16 mei 2020, en A. zijn tweede account UAG van 19 februari 2020 tot en met 30 januari 2021. Via tekstberichten die A. had verstuur, zo schreef hij op 5 maart 2020 “Die kleine is afgelopen vrijdag geboren”, en op die dag was de zoon van A. geboren.

Verder is op 7 maart 2023, tijdens de doorzoeking van de woning van de verdachte aan de , een MacBook aangetroffen en in beslag genomen. In deze MacBook was een back-up opgeslagen van een iPhone 11 Pro. Als ‘other tel. nr’ was aan dit apparaat gekoppeld een telefoonnummer wat blijkens de Ciot-bevraging ten name van de verdachte was geregistreerd. Deze iPhone maakt gebruik van het Apple-ID , de roepnaam van de verdachte en tevens bevat de back-up van deze Iphone meerdere (privé)afbeeldingen van de verdachte, zoals een foto van zijn rijbewijs.

Ten slotte leidt de rechtbank uit het dossier af dat in juli 2020 de iPhone 11 Pro van de verdachte en het Sky-account UAG exact dezelfde reisbewegingen naar Kroatië hebben afgelegd. De verdachte is in die maand met zijn gezin naar Kroatië op vakantie geweest.

De officier van justitie eiste daarom dan ook een celstraf voor de duur van 9 jaar met aftrek van voorarrest. De advocaat van A. vond de eis van het OM. veel te hoog, zeker gelet op de straffen die in vergelijkbare zaken werden opgelegd, zij verzocht de rechtbank dan ook om, mocht de rechtbank tot een veroordeling komen, rekening te houden met de aard en de ernst van de bewezen verklaarde feiten.

In haar oordeel oordeelde rechtbank dat A. zich samen met anderen schuldig heeft gemaakt aan het vervoeren en het voorhanden hebben van cocaïne. Uit het dossier kan worden afgeleid dat de verdachte bij het plegen van deze feiten een leidende rol heeft gehad. Hij had contacten in de bronlanden (Colombia, Peru) en hield zich bezig met het opzetten van drugstransportlijnen vanuit deze landen naar Europa.

De rechtbank komt tot de conclusie dat gezien de aard en de ernst van de gepleegde feiten enkel oplegging van een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf gerechtvaardigd is en veroordeeld A. tot een celstraf van 7 jaar met aftrek van voorarrest, de bij A. gevonden € 46.380,- wordt verbeurd verklaard

A. heeft twee weken om in hoger beroep te gaan.

Deel dit bericht

Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder