Molen- en Gemalendagen bij het Stoommachinemuseum Medemblik

Stoommachinemuseum

Foto aangeleverd

MEDEMBLIK – Tijdens de Molen- en Gemalendagen in het Stoommachinemuseum op zaterdag 10 en zondag 11 mei draaien niet alleen de wieken van traditionele molens, maar openen ook gemalen hun deuren en krijgen bezoekers een indruk van de waterhuishouding in ons land. Waterafvoer is van levensbelang, bemaling en gemalen zijn daarbij onmisbaar. Kom kijken in de geschiedenis van ons water en ontdek hoe we al eeuwenlang droge voeten houden in Westfriesland. Je leert over waterwerken die vroeger, maar soms ook nu nog een rol spelen in het waterbeheer.

Lees ook: Stoommachinemuseum meimaand onder stoom

Stoommachinemuseum Vier Noorder Koggen

Het stoomgemaal Vier Noorder Koggen, sinds 1985 het onderkomen van het Nederlands Stoommachinemuseum, is één van de oudste nog intacte stoomgemalen van ons land. Het gemaal trad in 1869 voor het eerst in werking als ‘hulpstoomgemaal’ om de molens te ondersteunen bij het droogmalen van de achterliggende polders. Nadat in 1907 de capaciteit van het gemaal dankzij een grote centrifugaalpomp verdubbelde, waren de molens overbodig.

Ruim 100 jaar heeft het gemaal ervoor gezorgd dat het overtollige polderwater uitgeslagen werd op de Zuiderzee, later het IJsselmeer. Nog altijd is het een imposant gezicht om de hoofdstoommachine van het gemaal te zien draaien. Dit weekend wordt de machine meerdere keren onder stoom gebracht en kun je de fascinerende techniek van vroeger weer in werking zien.

Moederdag in het Stoommachinemuseum

Moeders die zondag 11 mei in gezelschap van hun kinderen het museum bezoeken, krijgen gratis toegang. Heeft u een museumjaarkaart, laat die dan even scannen bij de kassa.

  • Nederlands Stoommachinemuseum | Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik | T 0227 544732
  • Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur.
  • Kijk voor meer informatie en toegangsprijzen op www.stoommachinemuseum.nl

Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder