Minister gaat flink versoberen in de asielopvang, zelf koken is nu de norm

Het voormalig asielzoekerscentrum in Wervershoof

DEN HAAG – Asielzoekers die in asielopvangcentra verblijven krijgen te maken met flink versoberde omstandigheden en zullen veel vaker een beroep moeten doen op hun eigen verantwoordelijkheid en meer redzaam worden. Zo moeten zij zo snel mogelijk de Nederlandse taal gaan leren en gaan werken om zo een bijdrage te leveren aan de Nederlandse samenleving, hierbij geldt dat er zo veel mogelijk kosten worden bespaard en de uitvoering zo min mogelijk wordt belast. Ook wordt zo veel mogelijk aangesloten op de implementatie van de Uitvoeringsagenda flexibilisering asielketen.

Bestaande versoberende maatregelen en beleid tegen overlast

In het kader van het voornemen de opvang te versoberen, is het belangrijk te vermelden dat een aantal reeds genomen besluiten en maatregelen reeds bijdragen aan het kabinetsvoornemen om versobering toe te passen in de asielopvang. Zo geeft het maatregelenbeleid het COA de mogelijkheid om bij niet-naleving van verplichtingen of overlastgevend gedrag maatregelen op te leggen, waaronder het inhouden van verstrekkingen. Daarnaast is de procesbeschikbaarheidsaanpak ontwikkeld, een escalatiemodel waarin een steeds zwaarder regime kan worden toegepast als een vreemdeling niet meewerkt aan zijn/haar procedure of overlast veroorzaakt.

Nieuwe maatregelen

Om kosten te besparen heeft minister Faber besloten asielzoekers in procedure, verblijvend in de pol of in azc’s, zelf voor hun maaltijden te laten zorgen en hiervoor waar nodig en mogelijk kookfaciliteiten te realiseren. Hiermee wordt ook een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van de asielzoeker. De verstrekking van eetgeld waarmee bewoners zelf kunnen koken levert naar inschatting een jaarlijkse kostenbesparing op van 41% ten opzichte van catering. Het zelf koken zorgt bovendien voor een zinvolle dagbesteding wat een overlastbeperkend effect kan hebben. Tijdens het aanmeldproces wordt vastgehouden aan het huidige beleid en catering te blijven aanbieden. Wel wordt deze werkwijze aangepast naar het verstrekken van eetgeld na 8 dagen verblijf in een centrale ontvangstlocatie.

Plichten

Momenteel ontvangen asielzoekers zorg in natura en hoeven asielzoekers die inkomsten uit werk of vermogen hebben, niet mee te betalen aan de zorgkosten die zij maken. Gelet op de kosten die de staat maakt voor de opvang van asielzoekers, heeft minister Faber besloten om de Reba uit te breiden en een eigen bijdrage te vragen voor zorgkosten wanneer een asielzoeker inkomen of vermogen heeft. Hiermee wordt ook een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van de asielzoeker.

Daarnaast heeft minister Faber ter bevordering van de beheersbaarheid op locaties besloten om de inhuisregistratie uit te breiden naar centrale aanmeldlocaties. Asielzoekers verblijven op dit moment gemiddeld 1,6 maanden in een aanmeldlocatie. De inhuisregistratie door COA dient enkel om vast te stellen of de vreemdeling nog in de opvangvoorziening verblijft en aanspraak maakt op voorzieningen.

Tot slot heeft minister Faber besloten om het rechten en plichtengesprek uit te breiden  en daarin de gevolgen van een afwijzing op de asielaanvraag voor verblijf in de opvang en verstrekkingen te laten opnemen. Dit wordt ook in het document dat asielzoekers dienen te ondertekenen opgenomen. Daarmee kan het COA duidelijk maken aan de asielzoeker waar de opvangverantwoordelijkheid van het COA en het recht op verstrekkingen begint en eindigt.            

r jaar.


Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder