HOORN – In samenwerking met Oorlogsmuseum Medemblik wordt het schoolplein van 15 t/m 17 april omgetoverd tot een heus bevrijdingskampement, compleet met legertenten, legertrucks en een authentieke veldkeuken. Hiermee wil de school niet alleen het verleden herdenken, maar vooral ook vieren wat vrijheid vandaag de dag betekent.
Een week vol educatie en belevingRuim 400 leerlingen uit de eerste en tweede klas krijgen tijdens deze week de kans om op een interactieve manier kennis te maken met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Ze worden in legertrucks vervoerd naar oorlogsmonumenten in de omgeving om daar het verhaal achter deze monumenten te ontdekken. Daarnaast worden er pannenkoeken gebakken in een originele veldkeuken uit het leger en doen ze een parcours met authentieke bevrijdingsspelletjes, zoals sjoelen, touwtrekken, pittenzak gooien en helm pong.
Initiatiefnemers Janet van Dijk en Jayden Dekker hebben overal aan gedacht. Janet: “Samen met de leerlingen worden vlaggenlijnen gemaakt van oude rood-wit-blauwe kleding, die door leerlingen en medewerkers gedoneerd wordt. Ook wordt er een speciale playlist samengesteld met muziek uit de tijd van de bevrijding, zoals het bekende ‘Trees heeft een Canadees’. De leerlingen van de houtbewerkingsklas maken een groot houten bord met de tekst ’80 jaar vrijheid’ en we hangen oude vlaggen van onze bevrijders uit de ramen, waardoor je al vanaf de weg ziet dat er iets bijzonders aan de hand is.”
Onthulling monument en feestelijke afsluiting
Ter voorbereiding op deze week krijgen alle leerlingen een introductie over de Tweede Wereldoorlog, zodat zij met de juiste kennis en beleving de activiteitenweek ingaan. Een hoogtepunt van de week is de onthulling van een toevoeging aan het Vrijheidsmonument op d’Ampte: een grote, lichtgevende duif als symbool van vrijheid. Tijdens deze plechtigheid houdt directeur Stef Macke een toespraak en draagt een leerling een gedicht over bevrijding voor.
De onthulling zal gedaan worden door Christa van Hees, voorzitter werkgroep 80 jaar vrijheid vanuit Comité 40-45 Hoorn en schrijfster van het boek ‘De zwarte bruid’. Een boek over de oorlog dat uitgedeeld wordt aan alle examenleerlingen van d’Ampte. Het monument wordt onthuld op donderdag 17 april om 15.00 uur. Er wordt nog gekeken of de wethouder onderwijs aanwezig kan zijn.
Donderdag 17 april is ook de middag waarvoor ouders, verzorgers en medewerkers van andere middelbare scholen uit de regio uitgenodigd zijn. Het doel hiervan is om te laten zien wat er georganiseerd is en om hen te inspireren om zelf ook samen te werken met Oorlogsmuseum Medemblik.
Janet: “We hopen dat we ouders/verzorgers zo op het idee brengen om samen met hun kinderen het oorlogsmuseum te bezoeken, en dat andere middelbare scholen ook gastlessen of excursies gaan plannen. Het is zo’n belangrijk stuk van onze geschiedenis.”
In het museum zijn er interactieve Experience Tours volgens het escaperoom-concept voor het reguliere bezoek en zijn er lesprogramma’s volgens het escaperoom-concept voor het PO en VO.Vrijheid is niet vanzelfsprekendMet deze bijzondere week wil Tabor College d’Ampte benadrukken hoe waardevol en bijzonder vrijheid is.
We vinden het misschien vanzelfsprekend, maar het is iets om te koesteren en te vieren. Zeker in deze tijd is het noodzakelijk om hier aandacht aan te besteden. Door geschiedenis op een interactieve en betekenisvolle manier tot leven te brengen, hoopt de school leerlingen bewust te maken van de waarde van vrijheid en hen te inspireren om dit ook in de toekomst te blijven uitdragen.
Ontdek meer van Westfriesland Praat
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.