HOOGKARSPEL – De marathonschaatsers nemen tijdelijk afscheid van het kunstijs om af te reizen naar de Weissensee in Oostenrijk waar de heren en dames marathonschaatsers hun rondjes in andere, lees vooral koudere, omstandigheden moeten afleggen. En laten dat nu net voor de uit Hoogkarspel afkomstige Beau Wagemaker de omstandigheden zijn. Geen superglad en perfect ijs, nee, scheuren in het ijs waardoor je volgens Beau zo ontspannen mogelijk moet schaatsen.
Samen met Beau Wagemaker blikken wij even terug op het afgelopen seizoen toen ze het AKM wist te winnen, en blikken we vooruit naar de aankomende wedstrijden die deze week van start gaan. Beau vertelt dat zij de afgelopen jaren verschillende keren het podium mocht betreden. “Op kunstijs heb ik ook hele mooie resultaten behaald met als hoogtepunt afgelopen jaar de winst in Leeuwarden, maar in het algemeen gaat mij natuurijs beter af.”, vertelt Beau.
“Waarom dat zo is?”, gaat Beau Wagemaker verder: “Op kunstijs rijden we 80 rondjes die we in z’n 45 minuten afleggen. Op natuurijs is de kortste 40 km waar we z’n 1,15 uur over doen en de langste de 200 km in z’n 6,5 uur. Ik vind hoe langer, hoe mooier/leuker“
Verschil maken op de lange rechte stukken
Het parcours op de Weissensee kent maar weinig bochten maar vooral hele lange rechte stukken aldus Beau en dat is ook een groot verschil met kunstijs, “Op kunstijs glij je veel meer door en speelt timing en druk een veel belangrijkere rol,” aldus Wagemaker.
Dit jaar heeft Beau Wagemaker in tegenstelling tot voorgaande jaren maar 1 ploegmaat daar waar andere teams met maximaal 4 ploeggenoten aan de start verschijnen. Als grootste concurrenten ziet Beau vooral Jet Fransen en Sofia Schilder van de Wokke Vastgoed Marathon ploeg, Sofia Schilder zorgde vorig jaar bijna voor een grote stunt toen zij als eerstejaars bij de senioren ruim 150 km voorop lag met een maximale voorsprong van 15 minuten. En het was juist Beau Wagemaker die aan deze voorsprong een einde maakte door op 2 ronden van het eind te besluiten dat het wel genoeg was en een versnelling hoger schakelde.
Tekst gaat verder onder de foto
Maar Beau zegt ook beducht te zijn voor Albert Heijn Zaanlander met klassementsleider Bente Kerkhof en Maaike Verweij, ‘en vergeet ook ICT/BTZ niet, ook dat is een ijzersterke formatie. “Kortom, genoeg concurrentie,” gaat Beau Wagemaker verder
Voorbereidingen starten al in de zomer
Over hoe je ze zich voorbereid op het natuurijs seizoen zegt Wagemaker dat ze daar in de zomer al mee begint, voor zowel de wedstrijden op kunst- als op natuurijs. Beau: “In de winter heb ik ook periodes dat mijn trainer een trainingsschema maakt met meer het accent voor natuurijs, maar deze trainingen zijn ook niet nadelig voor de kunstijs wedstrijden. Er staan dan meer langere fietsritten op mijn programma. Begin van de week had ik ook nog een paar pittige trainingen, maar vanaf de donderdag waren het rustige trainingen.“
De voorlopige laatste wedstrijd op natuurijs kende voor Beau een goed verloop, ze zat in een mooie kopgroep met alle kanshebbers maar kwam op de sprint net tekort waardoor ze als zevende eindigde, maar wel met een lekker gevoel richting de Weissensee vertrok nog die zelfde zaterdag om na een overnachting de laatste kilometers op zondag te rijden.
Maar de maandag daarvoor begonnen de echte voorbereidingen al, alle spullen verzamelen en niet vergeten de speciale natuurijs ijzers gereed maken. Haar mountainbike had ze al afgegeven, die nam een andere ploeg voor haar mee in hun bus.
Met een inpaklijst in de hand was het daarna zorgen dat alles werd verzameld en ingepakt. Beau: “Er zijn veel dingen nodig zoals, de schaatskleding met onderkleding, materialen, bidonnetjes, fietskleding/spullen, verschillende brillen/skibril enz. , maar ook de voeding/het eten is erg belangrijk. Kortom auto zat goed vol”
De aankomende dagen staan bij Beau en de overige schaatssters in het teken van het ijs verkennen, op de mountainbike lostrappen. Donderdag barst het spektakel los met als eerste het AKM over 60 kilometer waar ze haar titel van 2024 moet verdedigen, zaterdag volgt het ONK over 100 kilometer, maandag volgt dan nog een sprint over 40 kilometer en dan als afsluiter de Alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer.
De weersomstandigheden lijken voor nu niet zo bar en boos te worden als vorig jaar, in de nachten matige tot strenge vorst maar overdag iets boven het vriespunt.
Ontdek meer van Westfriesland Praat
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.