WESTFRIESLAND – Ondanks een verlaging van de energiebelasting met ± 20 euro per jaar, zullen Nederlandse huishoudens volgend jaar meer kwijt zijn aan hun energierekening. Per saldo stijgt die met 5 tot 6 euro per maand in 2026. Dat blijkt uit een berekening van Energievergelijk.nl op basis van cijfers uit de Voorjaarsnota en een eigen trendanalyse.
Het kabinet stelt vanaf 2026 tot en met 2028 jaarlijks 200 miljoen euro beschikbaar om de energierekening structureel te verlagen via een hogere heffingskorting voor alle huishoudens. Concreet betekent dit dat de vermindering energiebelasting (de vaste korting op de elektriciteitsrekening) met ongeveer 5 euro stijgt naar 640,21 euro in 2026.
Daarnaast wordt het belastingtarief op elektriciteit verder verlaagd. Het tarief daalt met 1,2 cent per kilowattuur tot ongeveer 11 cent per kWh, inclusief btw.
Gas juist duurder
Gas wordt vanaf 2026 juist zwaarder belast: de energiebelasting stijgt met 2,5 cent per kuub en komt daarmee uit op ruim 72 cent per kuub, inclusief btw. Ter vergelijking: de kale gasprijs op de Europese beurs ligt momenteel tussen de 30 en 40 cent per kuub, waarover nog 21 procent btw wordt geheven.
Het is dan ook geen verrassing dat de Nederlandse gasprijs nu al tot de hoogste in Europa behoort.
Effect op energierekening minimaal
Ondanks de belastingverlaging op elektriciteit en de hogere heffingskorting blijkt het netto-effect op de energierekening minimaal. Volgens berekeningen van Energievergelijk.nl levert dit een huishouden met een gemiddeld energieverbruik slechts 6 tot 7 euro voordeel op in heel 2026.
“Huishoudens die volledig elektrisch verwarmen, zoals met een warmtepomp, profiteren wél merkbaar. Bij een verbruik van 5.000 kWh kan dat tot 70 euro per jaar schelen,” zegt energie-expert Koen Kuijper. “Daarentegen kunnen huishoudens met een hoog gasverbruik, bijvoorbeeld door slechte isolatie, juist duurder uit zijn.”
Per saldo: energierekening wordt duurder
Hoewel er dus sprake is van enige verlichting via lagere belastingen en een hogere heffingskorting, is de kans groot dat de meeste huishoudens hier nauwelijks iets van merken. Sterker nog, het kleine voordeel wordt overschaduwd door fors stijgende netbeheerkosten.
Deze kosten zijn de afgelopen jaren al flink opgelopen en ook voor 2026 wordt een stevige stijging verwacht, blijkt uit een trendanalyse van Energievergelijk.nl. Tussen 2023 en 2025 stegen de netbeheerkosten gemiddeld met zo’n 13 procent per jaar.
Als de stijgende lijn van de afgelopen jaren wordt doorgetrokken, komen de totale netbeheerkosten in 2026 uit op bijna 800 euro. Ten opzichte van 2025 is dat een verhoging van ongeveer 74 euro. Kuijper: “Voor de meeste huishoudens betekent dit opnieuw een hogere energierekening, ondanks de duidelijke intentie van het kabinet om die juist te verlagen.”
Per saldo stijgt de energierekening in 2026 naar verwachting met gemiddeld 67 euro per jaar, oftewel 5,50 euro per maand.
Ontdek meer van Westfriesland Praat
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.