MEDEMBLIK – Fractievoorzitter Tjeu Berlijn van Hart voor Medemblik stelt naar aanleiding van een bericht in het NRC vragen aan het college van Medemblik over de taaleis die wordt gesteld aan nieuwkomers om in aanmerking te komen voor een uitkering. Berlijn: “Beheersing van de Nederlands is de onmisbare sleutel tot meedoen in onze Medemblikse samenleving. Hart voor Medemblik hamert er daarom op dat integratie en het snel leren van de taal hand in hand gaan. Integratie is geen vrijblijvende zaak; het respecteren van onze normen, waarden én wetten hoort daarbij. Nieuwkomers, net als alle inwoners die een beroep doen op gemeenschapsgeld, moeten hun bijdrage leveren, idealiter door werk te zoeken en volwaardig mee te doen.“
Eerst Nederlands leren dan pas uitkering
Berlijn wil dat de wettelijke taaleis strikt moet worden gehandhaafd. “Misbruik van bijstandsgelden moet worden tegengegaan, en het kan niet zo zijn dat mensen langdurig werkloos blijven en afhankelijk zijn van een uitkering omdat zij de Nederlandse taal ‘niet willen’ of ‘niet kunnen’ leren, terwijl de gemeente onvoldoende toeziet op de inspanningsplicht,” gaat Berlijn verder.
lees ook: Geen boeken, geen huiswerk en toch Nederlands leren bij Pittig Nederlands
Berlijn wil nu van de gemeente Medemblik weten of zij erkent dat er gebrekkig wordt gehandhaafd op de taaleis, maar ook of het college van Medemblik het met HvM eens is dat een actieve handhaving van de taaleis cruciaal is. Berlijn wijst in zijn vragen dan ook naar de Participatiewet waarin de taaleis verplicht is gesteld en wil dan ook ook van het college weten of zij het met hem eens is dat het onacceptabel is dat inwoners mogelijk jarenlang een bijstandsuitkering ontvangen zonder de vereiste inspanning te leveren om de Nederlandse taal te leren.
Bijstandontvangers korten
Tjeu Berlijn wil dan ook de cijfers van de gemeente Medemblik ontvangen over hoeveel bijstandsontvangers in de gemeente Medemblik zijn sinds de invoering van de taaleis en zijn getoetst op hun Nederlandse taalvaardigheid en daarnaast ook welke concrete stappen de gemeente Medemblik zet om de taaleis uit de Participatiewet te handhaven.
Volgens Berlijn schetst het stuk in het NRC een zorgwekkend beeld en wil dan ook van de gemeente Medemblik weten hoe vaak de gemeente sinds de invoering van de taaleis daadwerkelijk bijstandsuitkeringen heeft verlaagd omdat er niet werd voldaan aan de inspanningsverplichting om Nederlands te leren.
Ontdek meer van Westfriesland Praat
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.