Ga terug
Witlof ovenschotel met aardappel, ham en gesmolten kaas

Witlof Ovenschotel met Aardappel & Ham – Echt Winters Comfortfood

Witlof is een traditionele wintergroente in Nederland: licht bitter, stevig en ideaal voor warme ovenschotels. In combinatie met aardappel, ham en kaas vormt het een voedzaam en verwarmend gerecht dat perfect past bij donkere winteravonden.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Porties: 4
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
calorieën: 2.35

Ingrediënten
  

Ingrediënten
800 g aardappelen
600 g witlof (ongeveer 4–5 stronken)
200 g hamblokjes of –reepjes
150 g geraspte kaas (jong belegen)
200 ml kookroom (light of vol)
1 tl nootmuskaat
Snuf peper en zout
1 el boter voor invetten

Equipment

  • 1 pan om in te koken
  • 1 oven

Method
 

  1. Bereiding
Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze 15 minuten tot gaar.
    Verwarm de oven op 200°C en vet een ovenschaal in.
      Snijd de witlof in de lengte doormidden, verwijder de harde kern en snijd in smalle repen. Blancheer 3 minuten in kokend water en laat uitlekken.
        Meng de witlof met de hamblokjes, nootmuskaat, peper en zout.
          Verdeel de aardappelen over de ovenschaal, schep het witlof-hammengsel erover en schenk de kookroom gelijkmatig uit.
            Bestrooi met de geraspte kaas.
              Bak de schotel 25 minuten in het midden van de oven, tot er een goudbruine korst ontstaat.