WOGNUM – Wethouder Jeroen Broeders is er duidelijk over het bericht van Liander dat Bloesemgaerde-Noord pas over zeven jaar op het NET. kan worden aangesloten. “We zijn lang bezig geweest om dit project van de grond te krijgen, zelfs tot aan de Raad van State moesten we gaan,” aldus de wethouder. De inwoners van Wognum die hadden gehoopt over 1.5 tot 2 jaar te kunnen wonen op Bloesemgaerde-Noord moeten nu zeker tot 2030 wachten voor hun woning gereed is.
In gesprek met deze website doet de wethouder zijn verhaal:
Eerder werd al bekend dat ook het project op de oude tennisbanen in Wervershoof met deze problematiek te maken gaat krijgen. En het is zelfs afwachten op Molenblik 1 in Medemblik ook wel gebouwd kan gaan worden voor 2030.
Lees ook: Nieuwe woonwijk Wognum krijgt dit jaar geen elektriciteit, stroomnet moet eerst uitgebreid worden.
Liander mag nu met flexibele contracten werken, stroomuitval niet meer uitgesloten
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft netbeheerder Liander toestemming om te experimenteren met nieuwe flexibele contracten waarbij Liander met afnemers afspreekt wanneer er wel of geen transportcapaciteit beschikbaar is. Deze contracten met zogenoemde ‘alternatieve transportrechten’ zorgen er voor dat grootverbruikers tijdens de piekuren minder gebruik maken van hun aansluiting. Hierdoor wordt het net tijdens de piekuren minder zwaar belast en kunnen er meer bedrijven aangesloten worden.
De ACM heeft vorig jaar een breed pakket maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat grootverbruikers het elektriciteitsnet flexibeler gebruiken. Dankzij deze maatregelen mogen alle netbeheerders nu al verschillende soorten alternatieve transportrechten aanbieden in gebieden waar het stroomnet vol zit. De ACM geeft Liander nu toestemming om op kleine schaal te experimenteren met twee andere vormen van alternatief transportrecht.
Manon Leijten, bestuurslid van de ACM: “Het overvolle stroomnet is een reëel probleem, maar we moeten niet vergeten dat er – mede dankzij het brede pakket aan maatregelen van de ACM – vaak meer mogelijk is dan partijen denken. Het is belangrijk dat bedrijven en netbeheerders alle mogelijkheden nu zoveel mogelijk benutten. De ACM verwelkomt het initiatief van Liander om via een ontheffing te experimenteren met contracten die qua flexibiliteit nog verder gaan. De ACM staat ervoor open om op deze manier vaker experimenten van netbeheerders mogelijk te maken.”
De ACM geeft Liander toestemming om te experimenteren met twee vormen van alternatieve transportrechten. Het gaat om een variabel transportrecht dat ook aangeboden mag worden in gebieden waar (nog) geen tekort aan transportcapaciteit is en om een energievolumegebonden transportrecht. Dit is een contract waarbij de afnemer iedere dag een afgesproken volume energie mag afnemen, maar waarbij de netbeheerder op basis van de beschikbare capaciteit bepaalt wanneer dat gebeurt. Liander wil deze nieuwe alternatieve transportrechten combineren met het vast transportrecht, omdat de netbeheerder verwacht dat dit bijdraagt aan een betere benutting van de bestaande netcapaciteit.
Met de ontheffing geeft de ACM Liander ruimte om dit op kleine schaal in de praktijk te onderzoeken. Die praktijkervaring helpt ook bij het maken van toekomstige regels. De ACM stimuleert dit soort experimenten om de energietransitie te versnellen. Door een ontheffing te verlenen houdt de ACM zicht op de belangen van de aangeslotenen en de netbeheerders. Ook kan de ACM zo goed meekijken wat wel en wat niet goed werkt.
Ontdek meer van Westfriesland Praat
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.