ENKHUIZEN – Het is een landelijk probleem aan het worden, meer en meer lokale partijen krijgen te maken met vergrijzing en het zoeken naar opvolgers is een geduldige zaak. Waar voorheen jongeren nog net niet stonden te trappelen om de lokale politiek in te gaan, tegenwoordig met de huidige agressie richting politici denken velen er wel twee keer over na om de lokale politiek in te gaan.
Een goed voorbeeld zijn de felle, vaak agressieve, demonstraties tegen komst van AZC’s in een gemeente, geweld richting gemeenteraadsleden waarbij ook regelmatig geweld wordt gebruikt. Of dit ook het geval is bij de VVD in Enkhuizen is niet duidelijk, wel is duidelijk dat de partij volgend jaar misschien niet mee gaat doen aan de gemeenteraadsverkiezingen omdat ze de fractie niet kunnen vullen.
De huidige fractievoorzitter, Pascal Overwijn, zit sinds 2017 in de gemeenteraad en de afgelopen 3 jaar vormt hij een eenmansfractie. Overwijn zegt in het NHD: “Na jaren energie in de partij te hebben gestopt is het klaar als er geen versterking komt. En die lijkt er niet te zijn, dus dreigt de partij, bij gebrek aan nieuwe kandidaten, niet mee te kunnen doen aan de verkiezingen volgend jaar. ,,Er is gewoon geen opvolger, dan houdt het op.”
Voor Overwijn houdt het op bij de volgende verkiezingen, tot zijn grote spijt. ,,We hebben ook bij de vorige verkiezingen oproepen gedaan en acties ondernomen om nieuwe leden te werven. Dat heeft onvoldoende resultaten opgeleverd, dus zijn er geen kandidaten voor de kieslijst. Ik ken één persoon die heeft aangegeven misschien wel in de politiek te gaan, moet hij het dan in zijn eentje doen? Ik wil best betrokken blijven als de spoeling minder dun is, maar niet zo,” gaat hij verder in het NHD.
Veel druk op schouders raadsleden
De laatste jaren is er meer en meer op het bordje van een raadslid komen te liggen, iets dat de jongeren afschrikt. Uit de lokale politiek klinken al tijden benarde geluiden. Zoals onlangs in Nieuwsuur: een kwart van de vroegtijdig gestopte gemeenteraadsleden gooide het bijltje erbij neer vanwege overbelasting. Als lokale volksvertegenwoordigers bij bosjes uitvallen is dat reden tot zorg. Maar iedereen schoot meteen in de oplossingenstand. De raadsvergoeding kan omhoog, de ondersteuning beter, het vergaderrooster efficiënter en het wordt misschien tijd voor ‘politiek verlof’.
Griffiers van verschillende gemeenten geven aan dat ze zich zorgen maken. Het combineren van het raadsambt met een fulltimebaan vraagt vaak te veel van de raadsleden, vooral nu het raadslidmaatschap een steeds intensievere functie wordt, zo vertelt Gert Jan Broer, raadsgriffier van Almere in een Nieuwsuurreportage.
Ontdek meer van Westfriesland Praat
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.