Verzetsechtpaar Snip krijgt eigen straat in Zwaagdijk-West

Verzetspaar Snip

Mark Sijm samen met wethouder Jeroen Broeders en het naambord van het verzetspaar Snip

ZWAAGDIJK-WEST – Zwaagdijk-West is recent de eerste paal geslagen in het project De Perenlaan. De straat waar 18 nieuwe woningen gaan verrijzen krijgt de naam Snipstraat, een vernoeming naar verzetsechtpaar Klaas en Marie Snip. Een echtpaar dat veel betekend heeft in het verzet in Zwaagdijk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees ook: Ontwerpbestemmingsplan ‘Zwaagdijk-West – De Perenlaan’

Op woensdag 30 april werd hier op het gemeentehuis bij stil gestaan en werd het straatnaambord cadeau gedaan aan de nabestaanden van het echtpaar. Er is gekozen voor deze periode vanwege het jubileumjaar 80 jaar vrijheid.

Verzetsechtpaar Klaas en Marie Snip

Klaas Snip, ook wel bekend als Grote Klaas, was de commandant van droppingsveld Oliver, toen gelegen achter wat nu paardenpension Oliver aan Zwaagdijk 265 is. De droppingsvelden werden gebruikt om materialen in bezet gebied af te werpen. Samen met zijn vrouw Marie, hadden ze in de jaren ’42 en ’43 het Duits Joodse echtpaar Georg en Edith Fröhlich-Nissen en hun dochter Sabine in huis als onderduikers. Marie Snip zette zich in voor de Landelijke Ondersteuning voor onderduikers (LO) en haar gewapende tak de Landelijke Knokploegen groep (LKP). Ze verspreidde ook het illegale blad “Je Maintiendrai”.

Het echtpaar overleeft de oorlog maar kampt daarna wel met gezondheidsproblemen als gevolg van de oorlog. Ook wordt er getwijfeld aan hun verzetswerk en komt erkenning voor hun daden komt pas in de jaren zeventig op gang.(Bron: Historische vereniging De Cromme Leek)Verstopte wapens

Gevaarlijk en moedig werk

Achterneef Marc Sijm deed het verzoek tot een vernoeming van het echtpaar Snip uit eerbetuiging voor het vele gevaarlijke en moedige werk dat zij verrichtten. Pas in de jaren 90 kwamen er voor de familie tastbare bewijzen van het rijke verzetswerk aan het licht toen er – na het overlijden van het echtpaar- Duitse wapens in het huis van Klaas en Marie werden gevonden. Met behulp van onderzoeker en publiciste Anita Blijdorp werd het verhaal verder opgetekend.

Eerbetoon

Zowel de dorpsraad als de historische vereniging stemden in met de straatvernoeming. Ook het college van B&W was positief. Wethouder Jeroen Broeders: “Je kunt je niet voorstellen wat deze twee mensen hebben betekend voor de samenleving in tijden van onderdrukking. Jarenlang spanden zij zich in, met gevaar voor eigen leven, in het helpen van anderen. Deze straat vernoemen is een uitgelezen kans om een eerbetoon te brengen. Het echtpaar zelf had geen kinderen, maar op deze manier blijft hun naam voortbestaan. En daarmee ook de herinnering aan hun heldendaden.

Op woensdag 30 april ontving de familie een eigen straatnaambord uit handen van wethouder en momenteel locoburgemeester Jeroen Broeders. Het plaatsen van het echte bord zal nog even op zich moeten laten wachten. De verwachting is dat de woningen begin 2026 opgeleverd worden.


Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder