ENKHUIZEN – De Vereniging Oud Enkhuizen vindt het onterecht dat de gemeente Enkhuizen achteraf een vergunning heeft afgegeven voor de sloop en herbouw van de kap van het rijksmonument Westerstraat 114-116. ,,Er is zonder vergunning gesloopt en dat wordt nu feitelijk beloond”, zei advocaat Bugday woensdag namens de vereniging bij de bestuursrechter in Alkmaar.
Voor de Vereniging Oud Enkhuizen gaat het om een principiële zaak, liet voorzitter Klaas Koeman weten. Daarom wil de vereniging een oordeel van de rechter over de gang van zaken en vernietiging van de vergunning. ,,Als ik u volg, dan kan dat grote gevolgen hebben’‘, zei de rechter. ,,Dan kan het betekenen dat mensen hun woning moeten verlaten.” De voorzitter antwoordde dat het bestuur van de vereniging daar goed over heeft nagedacht. ,,Die gevolgen accepteren we”, antwoordde hij.
Boven de winkelruimte in het pand zijn twee appartementen gerealiseerd. De kap terugbrengen in historische staat is niet meer mogelijk, omdat een deel van de oorspronkelijke balken is afgevoerd. Die waren in slechte staat volgens de gemeente. Dat zou blijken uit een foto. ,,Er was sprake van rot en aantasting”, aldus een ambtenaar van de gemeente. ,,De spanten konden niet meer worden gebruikt voor de kapconstructie.”
Maar volgens de vereniging heeft de gemeente niet geconstateerd hoe de bouwkundige staat van de kap was voordat die werd gesloopt. Omdat de eigenaar van het pand was gaan slopen zonder vergunning, was het leed al geschied. ,,Er is een bouwstop geweest. Toen had geprobeerd kunnen worden om de kapconstructie te reconstrueren, zoals de erfgoedcommissie ook heeft geadviseerd”, aldus advocaat Bugday. De nieuw geplaatste kap doet volgens de vereniging afbreuk aan de cultuurhistorische waarde van het pand.
De vereniging is bang voor precedentwerking. ,,Nauwkeurige restauratoren en eigenaren van monumenten voelen zich in hun hemd gezet nu de gemeente dit zomaar heeft gelegaliseerd tegen het advies van de erfgoedcommissie. Wij ageren tegen deze beslissing”, aldus voorzitter Koeman.
Volgens een vertegenwoordiger van de gemeente Enkhuizen bevond de kapconstructie van het pand zich al niet meer in de oorspronkelijke staat. ,,De kap was niet karakteristiek.” De gemeente moet alle belangen afwegen, benadrukte ze. ,,Niet alleen het monumentale belang, maar ook dat van huisvesting.”
De kapconstructie terugbrengen naar hoe die was, zou volgens de gemeente betekenen dat er een woning verloren gaat. ,,Op zolder was de stahoogte 1 meter 55. Daar kun je niet staan. Bij de nieuwe kapconstructie is de stahoogte 2 meter 53′‘, aldus een ambtenaar. De kapconstructie is volgens de gemeente alleen gewijzigd op het achtergebouw en niet aan de straatzijde van het pand.
De rechter doet 21 mei uitspraak.
Ontdek meer van Westfriesland Praat
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.