MEDEMBLIK – Dat we kunnen leren uit de geschiedenis is niet vreemd voor Suzanna Jansen. Voor het boek Het Pauperparadijs, onderzocht ze haar familiegeschiedenis van 200 jaar oud. Armoede is van alle tijden en wordt vaak generatie op generatie doorgegeven.
Het verhaal van de voorouders van Suzanna is emotioneel. Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje. Er was ook echt iets mis met je als je je financiën niet op orde had. Je miste kwaliteiten of was niet slim genoeg. De oplossing hiervoor waren de doordachte en innovatieve heropvoedingsgestichten in Veenhuizen, Drenthe. ‘Hoewel de intentie goed was, waren de gevolgen van de gestichten op het gebied van armoede allesbehalve wenselijk.’ vertelde Suzanna eerder tijdens een evenement over kinderarmoede.
Iemand uit Veenhuizen kon een baan wel vergeten
Mensen die in een heropvoedingsgesticht gezeten hadden of geboren waren, kwamen nooit meer van deze stempel af. Iemand uit Veenhuizen kon een nieuwe baan wel vergeten, ze waren immers dom of incapabel. Op deze manier werd armoede in stand gehouden. Het is de familie van Suzanna toch gelukt om na drie generaties uit deze vicieuze cirkel te komen. Zij was de eerste vrouw uit haar familie die naar het VWO mocht. Dit was een ommekeer, studeren betekende een kans op een beter leven.
De wereld is een stukje minder van jou
Suzanna heeft door het onderzoek naar haar familiegeschiedenis en haar boek, veel inzichten opgedaan die haar persoonlijk hebben doen groeien. Armoede geef je vaak generatie op generatie door. Suzanna: ‘Ik ben zelf niet in armoede opgegroeid maar de emoties en patronen zijn wel doorgegeven. Ik had altijd het gevoel dat de wereld minder van mij was dan van een ander. Hierdoor nam ik niet snel mijn plek in. Ook bood ik mezelf niet aan als zich een kans voordeed.’
Wat kunnen we leren uit de geschiedenis?
Het Pauperparadijs roept vragen op als: hoe gaan we nu om met armoede? Worden mensen nog steeds uitgesloten en wat kan anders, eenvoudiger? Want helaas is (kinder)armoede nog altijd een zeer actueel thema. Educatie kan een uitweg bieden. Ook zou de aanpak van armoede maatwerk moeten worden, iedere situatie is namelijk anders.
Ben jij professional of vrijwilliger in de zorg en wil jij in gesprek met Suzanna, andere professionals en de gemeente?
Pak dan nu je kans en sluit aan bij het netwerkevent Kinderarmoede met Suzanna Jansen op 27 maart 2025. Het event is gratis en is voor professionals en vrijwilligers in de zorg, sport, onderwijs en beleidsmakers. Onder de aanwezigen worden vijf exemplaren van Het Pauperparadijs verloot.
Wanneer, waar en hoe laat?
Datum: 27 maart 2025
Tijd: 14.30 – 16.30 uur, inloop 14.15 uur
Locatie: gemeentehuis Medemblik, Dick Ketlaan 21 in Wognum.
Deelnemen: geef je voor 14 maart op via p.vandiepen@meewering.nl
Ontdek meer van Westfriesland Praat
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.