OPMEER – Het aantal inbraken in de gemeente Opmeer is de afgelopen maanden gestegen. Een woninginbraak heeft een grote impact op het gevoel van veiligheid. Slachtoffers voelen zich vaak onveilig in hun eigen huis en kunnen last krijgen van angsten, boosheid of verdriet. Zelfs jaren later kunnen de gevolgen nog merkbaar zijn.
Inbrekers slaan vaak toe wanneer bewoners niet thuis zijn, vooral in de donkere wintermaanden of tijdens vakantieperiodes. Ze zoeken naar eenvoudige ingangen, zoals slecht afgesloten deuren en ramen. Daarom geven we u graag een aantal tips.
Hoe voorkomt u een woninginbraak?
Met enkele simpele maatregelen kunt u het risico op woninginbraken verkleinen:
- Sluit ramen en deuren goed af. Vergeet niet om ook kleine ramen te sluiten.
- Gebruik buitenverlichting met bewegingssensor. Dit schrikt inbrekers af.
- Laat een lamp aan als u niet thuis bent. Dit wekt de indruk dat er iemand aanwezig is.
- Gebruik goedgekeurd hang-en-sluitwerk op ramen en (garage)deuren. Een slot dat voldoet aan het politiekeurmerk herken je aan het SKG®-logo, met sterren.
- Sociale controle is cruciaal. Oplettende buren kunnen inbrekers ontmoedigen. Maak afspraken om op elkaars woning te letten bij afwezigheid. Een WhatsApp-buurtgroep kan hierbij een handig hulpmiddel zijn.
Wat te doen na een inbraak?
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan een inbraak nooit volledig worden uitgesloten. Mocht u toch slachtoffer worden? Doe dan direct aangifte. Een snelle aangifte vergroot de kans dat de dader wordt opgespoord en dat mogelijk bewijs behouden blijft. Dit kan via 0900-8844, op het politiebureau of online via politie.nl/aangifte-of-melding-doen.
Ontdek meer van Westfriesland Praat
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.