Kabinet legt ongevraagd bellen en deurverkoop verder aan banden

Ongevraagd bellen

DEN HAAG – Het ongevraagd bellen door bedrijven en organisaties naar consumenten is vanaf 1 juli 2026 nog verder beperkt. Ook bellen naar iemand die klant is (geweest), is dan niet meer toegestaan. De Tweede Kamer heeft wel een uitzondering gemaakt voor goede doelen, loterijen die daaraan afdragen en uitgevers van dag- en weekbladen en tijdschriften. Ook gaat voor deze zomer een wetsvoorstel van minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) in consultatie voor een afkoelperiode (extra bedenktijd) voor een consument bij straat- en deurverkoop. Dat schrijft de minister vandaag in een Kamerbrief.

Het is niet acceptabel dat consumenten nog altijd aan de deur of telefonisch onder druk worden gezet om bijvoorbeeld een nieuw energiecontract te nemen Minister Beljaarts (Economische Zaken)

Met name kwetsbare consumenten zoals ouderen voelen zich vaak onder druk gezet door verkopers aan de telefoon (telemarketing) en aan de deur of op straat (colportage). Een algeheel of sectoraal nationaal verbod op telemarketing of colportage is niet toegestaan op grond van Europese regels met betrekking tot vrij verkeer van diensten.

Minister Beljaarts (Economische Zaken): “Consumenten moeten met vertrouwen kunnen kopen, gebaseerd op de juiste informatie. Het moet niet uitmaken of deze verkoop nu online, aan de deur, telefoon of in een fysieke winkel is. Bescherming van consumenten is wat mij betreft het begin van een goed werkende economie. Daarom pakt het kabinet misleiding verder aan. Het is niet acceptabel dat consumenten nog altijd aan de deur of telefonisch onder druk worden gezet om bijvoorbeeld een nieuw energiecontract te nemen. Terwijl het juist verstandig is om over dit soort zaken even langer te kunnen nadenken. Met een wetswijziging en een wetsvoorstel maakt het kabinet dat mogelijk.

Extra bescherming consumenten bij deur- en straatverkoop

Bij verkoop aan de deur en op straat krijgen consumenten wettelijk extra tijd (3 werkdagen) om na te denken over een verkoopvoorstel. Zo kan de consument in alle rust de informatie van de verkoper over het product of de dienst lezen en vergelijken met andere aanbiedingen, voordat de overeenkomst kan worden gesloten. De internetconsultatie voor het wetsvoorstel afkoelperiode colportage is voorzien voor de zomer van 2025.

Als de consument besluit om de overeenkomst te sluiten, dan blijft vervolgens ook de nu al bestaande wettelijke bedenktijd van 14 dagen gelden. Daarin kan hij zonder opgave van reden een overeenkomst opzeggen. 

Telemarketing verdergaand ingeperkt

Door de wettelijke regels voor telemarketing mogen bedrijven of organisaties vanaf 2021 sowieso alleen nog Nederlandse consumenten maar benaderen via de telefoon als zij daar zelf expliciet toestemming voor hebben gegeven of klant zijn (geweest). Het ongevraagd bellen op basis van een bestaande of voormalige klantrelatie is vanaf 1 juli 2026 ook verboden. De Tweede Kamer heeft hierin wel een aantal uitzonderingen gemaakt voor goede doelen (ideële en charitatieve doelen) uitgevers van dagbladen, weekbladen en tijdschriften en loterijen die geld afdragen aan goede doelen.

Online opzeggen van abonnementen moet makkelijker

Het ministerie van Economische Zaken zet zich bovendien in voor EU-beleid dat ervoor moet zorgen dat consumenten abonnementen online net zo eenvoudig kunnen opzeggen als aangaan. De Europese Commissie heeft geconcludeerd dat het voor consumenten soms onnodig moeilijk wordt gemaakt om een abonnement op te zeggen. Het ministerie van EZ richt zich op de aanpak hiervan via de EU Digital Fairness Act die wordt verwacht in de loop van 2026.


Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder