Flessen voor sappen en zuivel straks ook statiegeldplicht

WESTFRIESLAND – Dat zegt staatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu. De staatssecretaris reageert hiermee op de evaluatie na het invoeren van statiegeld flessen en blikjes. Uit de evaluatie komt naar voren dat het invoeren van statiegeld een groot succes is, het zwerfafval is met ± 70% gedaald, daarnaast zegt 80% van de Nederlanders het invoeren van statiegeld een heel goed idee te vinden.

De staatssecretaris zegt hierover: “Tegelijkertijd is duidelijk dat het nog beter kan én moet. De inzameling blijft al enkele jaren achter bij het wettelijke minimumpercentage van 90%. Consumenten ervaren belemmeringen om hun statiegeldverpakkingen in te leveren, zoals een tekort aan innameapparaten met lange rijen tot gevolg. En er is onduidelijkheid over welke flessen wel of niet onder het systeem vallen. Deze zaken aanpakken en het zo snel mogelijk behalen van de 90% inzameling is met de inwerkingtreding van de EU Verpakkingenverordening extra belangrijk geworden. Uit die verordening volgen namelijk vergaande nieuwe verplichtingen, tenzij we aantonen dat we met het statiegeldsysteem dat we nu hebben vóór 1 januari 2029 90% inzamelen.

Het is zeer positief dat het evaluatierapport laat zien dat de statiegeldregelgeving de beoogde doelen, om zwerfafval te verminderen en recycling te stimuleren, behaalt. Staatssecretaris Chris Jansen

Om de doelstelling van 90% minder zwerfafval te halen wil de staatssecretaris nu ook statiegeld gaan heffen op flessen voor sappen en zuivel, nu vallen die daar nog niet onder maar ze tellen wel mee voor de inzameldoelstelling van 90%. Ook wil de staatssecretaris meer innamepunten creëren door verkooppunten voor te schrijven de flessen en blikjes ook weer in te nemen, een zogenaamd inname plicht. En tot slot wil de staatssecretaris ook een hoger statiegeldbedrag gaan hanteren om consumenten te overtuigen meer flessen en blikjes weer in te leveren.

Toch nog flessen zonder statiegeld verkocht

Uit de evaluatie blijkt ook dat bij sommige verkooppunten plastic flessen en blikjes verkocht worden zonder statiegeld, terwijl deze wel onder de statiegeldplicht vallen. Dit is volgens de staatssecretaris oneerlijk voor de winkels waar plastic flessen en blikjes wel met statiegeld verkocht worden. Bovendien is het verwarrend voor de consument. “Deze onwenselijke situatie zal worden verholpen door de beleidsoptie uit het evaluatierapport op te volgen en het niet langer mogelijk te maken voor verkooppunten om statiegeldflessen en -blikjes te verkopen zonder statiegeld. Dit zal ook de handhaving vergemakkelijken,” aldus de staatssecretaris.


Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder