WESTFRIESLAND – Extinction Rebellion West-Friesland heeft deelgenomen aan de nationale Anti-Landbouwgif Week. Deze week stond in het teken van actie en bewustwording over de schadelijke effecten van landbouwgif op onze gezondheid en het milieu. Van 21 tot 28 maart hebben activisten in heel Nederland met krijtverf krachtige anti-gif boodschappen op de wegen gespoten.
De acties waren bedoeld om de samenleving te waarschuwen voor de gevaren van het gebruik van landbouwgif, dat niet alleen schadelijk is voor de natuur, maar ook voor onze gezondheid. Onderzoek toont aan dat pesticiden zich verspreiden in de wijde omgeving en worden aangetroffen in voedsel, huisstof, water en bodem. Met de opvallende sjablonen, die op strategische locaties zijn aangebracht, willen we een breed publiek bereiken en iedereen aansporen om na te denken over de impact van het gebruik van landbouwgif.
Lees ook: Politie neemt verboden gewasbeschermingsmiddelen in beslag bij tuinbouwbedrijf Koggenland
“Onze boodschap is duidelijk: we kunnen niet langer de ogen sluiten voor de gevolgen van landbouwgif. Het is tijd voor verandering,” zegt een woordvoerder van Extinction Rebellion. “We roepen iedereen op om zich aan te sluiten bij onze strijd voor een duurzame en gifvrije toekomst.”
Met de Anti-Landbouwgif Week willen we niet alleen bewustzijn creëren, maar ook gesprekken op gang gebracht over alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen en de noodzaak van een transitie naar biologische en duurzame landbouwpraktijken. Extinction Rebellion blijft zich inzetten voor een wereld waarin de gezondheid van mensen en de planeet voorop staat.
Mars voor een Schone Lente
De actieweek werd op 28 maart afgesloten met de Mars voor een Schone Lente in Ede, waarbij rebellen optrokken naar het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden). Volgens XR laat dit college nog steeds te veel schadelijke stoffen toe.
De eisen van XR Gifvrij op een rij:
- Een rechtvaardige transitie: Overheden moeten verantwoordelijkheid nemen, vervuilers laten betalen en boeren helpen om over te schakelen naar gifvrije landbouw. Ook moet er compensatie komen voor gemeenschappen – met name in het mondiale zuiden – die schade hebben ondervonden door verboden pesticiden.
- Vertel de waarheid: Wees open over de impact van landbouwgif op biodiversiteit en gezondheid. Erken dat er te weinig bekend is over de lange termijnrisico’s van veel toegelaten middelen.
- Doe wat nodig is: Pas het voorzorgsbeginsel toe. Verbied middelen die mogelijk schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Investeer in onafhankelijk onderzoek, handhaving en monitoring.
- Democratiseer ons voedselsysteem: Geef boeren, burgers en deskundigen een stem in het beleid. Zet agro-ecologie centraal, en organiseer een burgerberaad over biodiversiteit.
Ontdek meer van Westfriesland Praat
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.