MEDEMBLIK – De gemeente Medemblik gaat voor de moslimgemeenschap in de gemeente Medemblik een iftar organiseren. De gemeente Medemblik krijgt vanuit het Rijk een uitkering voor het aanbieden van inburgeringsvoorzieningen die bedoeld is voor het uitvoeren van taken in de Wet Inburgering 2021, naast het leren van de Nederlandse taal is dit budget ook bedoelt om te participeren.
In de gemeente Medemblik volgt elke statushouder een breed programma om binnen 3 jaar het inburgeringstraject af te ronden en om de inburgeraars hierin effectief te kunnen ondersteunen is het noodzakelijk om aanwezig te zijn in hun leefwereld. Medemblik: “Door het iftar te organiseren sluiten wij ons aan bij de leefwereld van deze kwetsbare doelgroep, hiermee creëren wij een sterkere verbinding en betrokkenheid“
De deelname aan de iftar, die 8000 euro kost, gebeurt op vrijwillige basis en je hoeft ook geen bepaalde religie aan te hangen om aan de iftar deel te nemen. Medemblik: “We organiseren vaker evenementen die aansluiten op de belevingswereld van kwetsbare doelgroepen. Deze iftar wordt als pilot georganiseerd. Het doel is om bij een positief en succesvol verloop in 2026 de iftar voor een bredere doelgroep toegankelijk te maken waaronder de lokale bevolking en lokale ondernemers. Met de iftar creëren we meer verbinding tussen de verschillende culturen in tijden van polarisatie.“
Medemblik wijst op het absoluut niet uitsluiten van groepen buiten activiteiten die zij zelf organiseert of aan deelneemt, ongeacht het geloof. Medemblik: “Wij zien dat religieuze feestdagen, zoals kerst en de ramadan, spelen onder onze inwoners. Hier spelen wij als gemeente op in door rondom deze dagen activiteiten te organiseren zodat inwoners elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen verbinden.“
Medemblik werkt op dit moment aan de Lokale Inclusie Agenda (LIA) om zo de inclusie voor alle inwoners te bevorderen. Medemblik zegt hierover: “Binnen de LIA richten we ons op brede inclusie. Bij brede inclusie gaat het erom dat iederéén volwaardig mee kan doen in de samenleving, ongeacht leeftijd, huidskleur, culturele achtergrond, gender, inkomen, levensbeschouwing, seksuele gerichtheid en/of beperkingen. Een inclusieve samenleving houdt ook in dat religieuze diversiteit wordt gerespecteerd en geïntegreerd, terwijl tegelijkertijd de fundamentele rechten en plichten van alle burgers worden gewaarborgd.”
Bij het organiseren van de iftar zijn geen lokale moskeeën binnen de gemeente Medemblik betrokken.
De iftar wordt door de gemeente Medemblik zelfstandig georganiseerd en werkt hierbij samen met NewBees. NewBees voert op dit moment al participatietrajecten uit voor de gemeente Medemblik die bepaald zijn in de Wet Inburgering, hierdoor hebben zij een goed zicht op de doelgroep en monitoren de voortgang op het gebied van participatie en integratie. Naast NewBees sluiten ook organisaties als WerkSaam, handbalvereniging SEW, Bloesem Fitness, een aantal raadsleden, een lid van de Adviesraad Sociaal Domein en de inburgeringsconsulenten van de gemeente Medemblik aan.
Niet alleen iftars, maar ook andere activiteiten
Naast deze pilot met een iftar organiseert de gemeente Medemblik ook voor ander gelovigen diverse jaarlijks terugkerende activiteiten zoals een kerstconcert in Twisk en subsidieert Medemblik een bedrag voor ondernemers die daarmee een kerstmaaltijd verzorgen voor eenzame inwoners.
“Door aan te sluiten bij de belevingswereld van deze doelgroep, creëren we een sterkere verbinding en betrokkenheid. Door deze aansluiting te maken, kunnen we deze doelgroep beter bereiken en bevorderen we hun deelname aan de samenleving. Dit leidt tot een grote impact op het welzijn van de inburgeraar en het effectief bereiken van onze beleidsdoelstellingen,” aldus de gemeente Medemblik
Ontdek meer van Westfriesland Praat
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.