Broodje met een kopje koffie straks 10 euro op een terras? Prijzen stijgen weer

Een terras in Medemblik

WESTFRIESLAND – Dat blijkt uit een rapport van ING waarin wordt gesproken over een gemiddelde stijging van 5%, ruim boven de inflatie. Volgens het ING rapport zijn de prijzen in de horeca de afgelopen 3 jaar met ruim 23 gestegen. ING-sectoreconoom Katinka Jongkind zegt dat de rek erbij de consument er wel uit is wat er weer voor gaat zorgen dat veel horeca-eigenaren de stijgende kosten niet volledig doorberekenen aan de klant wat weer tot een ongezonde bedrijfsvoering kan gaan leiden.

In Nederland gingen in de eerste helft van 2025 ruim 150 horecabedrijven failliet, een record. De grootste klappen vielen vooral onder de restaurant, cafés en snackbars, maar ook stoppen steeds meer horeca-ondernemers met hun bedrijf. Jongkind: “Er is een duidelijke tweedeling in de sector. Aan de ene kant zie je ondernemers die met innovatieve concepten en technologische ondersteuning het hoofd boven water houden. Aan de andere kant zijn er bedrijven die dat niet kunnen of willen. Voor hen is stoppen soms de enige optie.”

ING pleit voor slimmer werken voor een betere marge

In het rapport pleit ING voor een slimmere manier van werken om zo de marges te verbeteren en de toekomst van de horeca veilig te stellen. Zo moeten de horeca-ondernemers vernieuwen en efficiënter gaan werken. Jongkind: “A.I. kan hier bij helpen om bijvoorbeeld de personeelsinzet te optimaliseren of verspilling te verminderen op basis van de weersvoorspellingen en de verkoopdata, daarnaast moeten ook gepersonaliseerde aanbiedingen op basis van klantinformatie kansen bieden voor een hogere omzet en klantloyaliteit


Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.