Bakker Swart in Wervershoof heeft de primeur, graan van Nederlandse bodem

Bakker Swart heeft de primeur met Hollandse tarwe

WERVERSHOOF – Een primeur in de regio: als enige bakker in West-Friesland bakt Echte Bakker Swart voortaan met 100% Nederlands graan, Nedertarwe. Daarmee kiest het familiebedrijf, die al ruim een eeuw een begrip is in Wervershoof, bewust voor duurzaamheid en kwaliteit van eigen bodem. Vanaf 31maart kunnen klanten de eerste ambachtelijke producten proeven die gemaakt zijn met deze zeldzame tarwe. Van zaaien tot oogsten, van malen tot bakken: met vakmanschap en liefde voor het ambacht maakt Bakkerij Swart een nieuwe stap richting de toekomst van eerlijke en lokale bakkerij producten.

Van Hollands graan naar echte bakkwaliteit

Hoewel Nederland volop tarwe verbouwt, belandde het merendeel jarenlang in veevoer. Voor echt goed brood moesten bakkers hun graan uit Frankrijk, Canada of Oekraïne halen. Daar komt nu verandering in. In nauwe samenwerking met Nederlandse boeren is jarenlang gewerkt aan de ontwikkeling van tarwerassen die niet alleen goed gedijen op Nederlandse bodem, maar ook voldoen aan de hoogste eisen voor bakkwaliteit. Het resultaat: Nedertarwe – een lokaal geteeld, hoogwaardig graan dat zich perfect leent voor ambachtelijk brood. Uniek is dat momenteel slechts 5% van de in Nederland verbouwde tarwe geschikt is voor brood van deze kwaliteit. Nedertarwe is dus niet alleen lokaal, maar ook uitzonderlijk.

Een bewuste keuze voor nog generaties lang genieten

Nedertarwe wordt geteeld door gecertificeerde boeren die werken volgens de principes van regeneratieve landbouw, een duurzame aanpak die bodemherstel, biodiversiteit en milieu centraal stelt. Als één van de voorlopers in deze groeiende beweging kiest Echte Bakker Swart bewust voor toekomstbestendig bakken. “Wij geloven in de kracht van lokaal en duurzaam,” zegt Daan Schouten, mede eigenaar van Bakkerij Swart. “Met Nedertarwe bakken we niet alleen het lekkerste brood, maar geven we onze klanten ook de zekerheid van herkomst: puur graan van Nederlandse bodem. Zo inspireren we mensen om bewuster te kiezen voor eerlijke producten.” Met deze keuze draagt de bakkerij niet alleen bij aan beter brood en banket van eigen bodem, maar ook aan een gezonde aarde, zodat er nog generaties lang gebakken kan worden met graan van hoogwaardige kwaliteit.

Proef de toekomst bij Bakkerij Swart

Benieuwd naar de smaak van duurzaam en lokaal gebakken brood? Kom langs bij Echte Bakker Swart te Wervershoof. ( ook de beroemde Wervershoofse moppen zijn van Nedertarwe gemaakt!)


Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder