Ambachtenweekend 17 & 18 mei Medemblik

Foto: Duco de Vries

MEDEMBLIK – Bij het Stoommachinemuseum in Medemblik , gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, kun je tijdens het Ambachtenweekend vele ambachtslieden aan het werk zien bij het beoefenen van hun ambacht. Zo toont beeldend kunstenaar Rein Veldboer de techniek van het ambachtelijk letterkappen in hout, laat lijstenmaker Paul Kramer zaterdag het professioneel inlijsten van prenten en schilderijen zien en zijn er demonstraties met mandenvlechten, keramiek, houtdraaien, tinnegieten, rietdekken, smeden en nog veel meer.

Ook voor kinderen is er van alles te zien en te doen. Zo kunnen ze meehelpen bij het metselen van een schoorsteen, zelf stoom maken met miniatuurstoommachines en bij de stoker een ‘stookdiploma’ verdienen.

Tinnegieten

Bij verhitting wordt tin vloeibaar en kun je het in een mal gieten waar het afkoelt en weer stolt. Zo maak je de leukste figuurtjes. Wil je het zelf ook eens proberen? Bij de tinnegieter kun je tegen een kleine vergoeding je eigen tinnen figuurtje gieten.

Smederij uit 1869

In de oude smederij van het gemaal toont de smid zijn smeedkunsten en vermaakt jong en oud met zijn verhalen. Help je de smid een handje, dan krijg je als beloning een echt ‘smeeddiploma’.

Superstoom, alles wat draaien kan draait!

Dit weekend draaien zowel de machines binnen in het museum alsook enkele machines buiten op de Stoomwerf in Medemblik. In de museumhaven kun je de kolengestookte emmerbaggermolen onder stoom bezichtigen. Stap aan boord en ontdek hoe de bemanning vroeger leefde en werkte.

  • Nederlands Stoommachinemuseum Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik.
  • T 0227 544732
  • Openingstijden: 10 tot 17 uur.
  • Kijk voor toegangsprijzen en actuele informatie op: www.stoommachinemuseum.nl

Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder