Statushouders krijgen in Medemblik geen voorrang meer voor sociale huurwoning

MEDEMBLIK – Het kabinet wil niet langer dat statushouders voorrang krijgen bij het zoeken naar een sociale huurwoning, ze moeten van het kabinet gewoon aanschuiven in de lange rij wachtenden voor een sociale huurwoning.

Statushouders kunnen bij familie of vrienden gaan wonen of een woning huren of kopen buiten de sociale huursector. Particuliere verhuurders werken doorgaans niet met wachtlijsten. Ook woonvormen als hospitaverhuur, woningdelen en kamerverhuur zijn mogelijkheden. De minister van Asiel en Migratie werkt daarnaast voor de korte termijn aan het realiseren van doorstroomlocaties waar statushouders hun wooncarrière in Nederland kunnen opstarten. Op deze locaties worden bij voorkeur onzelfstandige woonruimten gerealiseerd.

Medemblik zegt dat zij zich aan de wet zullen gaan houden waardoor ook in de gemeente Medemblik statushouders niet langer meer voorrang krijgen bij het zoeken naar een sociale huurwoning. Mensen die in een precaire situatie bevinden op het gebied van huisvesting, sociaal of mentaal welzijn krijgen nog wel voorrang bij het zoeken naar een sociale huurwoning.

In strijd met de mensenrechten

Het college voor de Rechten van de Mens heeft al laten weten dat de wet in strijd is met de rechten van de mens. Mensenrechten zoals het recht op huisvesting en het recht op gezinsleven worden hierdoor geraakt. Het College voor de Rechten van de Mens stelt daarnaast vast dat het wetsvoorstel in de huidige vorm strijdig is met het verbod op discriminatie op grond van ras en nationaliteit. Het roept het kabinet daarom op het wetsvoorstel niet door te zetten. Het voorstel is in strijd met mensenrechten, creëert ongelijkheid en biedt bovendien geen oplossing voor het woningtekort. 

Het college voor de Rechten van de Mens zegt dat asielzoekers zich vaak in een moeilijke situatie bevinden, ze moeten een nieuw leven opbouwen in Nederland, de taal leren, werk vinden en een nieuw sociaal netwerk opbouwen en daarbij ook nog voldoen aan de inburgeringsplicht. Omdat ze nog maar kort in Nederland zijn hebben ze nog geen wachttijd kunnen opbouwen voor een sociale huurwoning.

Wanneer mensen met een asielstatus langer aangewezen zijn op de asielopvang, brengt dat ook andere aantasting van mensenrechten met zich mee. Door een tekort aan opvangplekken voldoet de asielopvang al jaren niet aan basisnormen voor privacy, veiligheid en hygiëne. Mensen verblijven er vaak te lang, soms zonder toegang tot goede zorg of onderwijs. Vooral kwetsbare groepen, zoals kinderen, zwangere vrouwen en mensen met psychische problemen, worden hierdoor getroffen. Het College verwacht dat de situatie verder verslechtert als dit wetsvoorstel doorgaat.

Belemmering gezinshereniging

In de toekomst mogen mensen die zijn gevlucht vanwege de algemene veiligheidssituatie in hun land hun gezin pas laten overkomen als zij passende woonruimte hebben. Het verbod op voorrang maakt het voor hen veel moeilijker om een woning te vinden, waardoor kinderen en ouders nog langer van elkaar gescheiden blijven. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor het gezinsleven en is in strijd met het recht op gezinshereniging, zoals vastgelegd in artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Kinderrechtenverdrag.


Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

One thought on “Statushouders krijgen in Medemblik geen voorrang meer voor sociale huurwoning

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Westfriesland Praat

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder